Hoe voorkom je zandkoliek?
- Geplaatst op
- Door Bron: KNHS
- Geplaatst in Spijsvertering
- 0
Koliek is een veelvoorkomende doodsoorzaak bij paarden. Wist je dat een paard ook koliek kan krijgen door zand in de darmen? Je leest hier hoe dit komt en, nog veel belangrijker, hoe je dit kunt voorkomen.
Vaak is er bij koliek sprake van krampen (krampkoliek) of een ophoping van gas (gaskoliek). Om dit te voorkomen, gebruik je wellicht al een goede lijnzaadolie zoals Foran Equine Kentucky Karron Oil. Een derde, veelvoorkomende vorm, van koliek is zandkoliek.
Wat is zandkoliek?
Een paard krijgt op verschillende manieren zand binnen. Paarden die grazen op korte weides trekken vaak het gras met wortel en al uit de grond waardoor ook het zand wordt opgenomen. In hooi of kuil vind je soms zand terug wanneer het gras zo kort mogelijk wordt gemaaid voor extra hooiopbrengst. Sommige paarden hebben de vervelende gewoonte zand op te likken. Er ontstaan problemen als het paard meer zand opneemt dan de darmen af kunnen voeren. Er blijft zand achter in de lager gelegen delen en bochten van de darmen en dat kan wel ophopen tot 50 kilo. De darmen kunnen niet meer goed functioneren en er zal zich meer zand ophopen. De gezondheid van het paard zal achteruitgaan. Het paard kan symptomen als lusteloosheid, vermagering, een opgezette buik, diarree en ongemak tijdens het rijden vertonen. De beweeglijkheid van de darmen neemt af en er ontstaat een verstopping of een ophoping van gas. Op een gegeven moment krijgt het paard hevige buikpijn oftewel koliek. De dierenarts kan de koliek behandelen en soms de oorzaak van de koliek bepalen. De diagnose ‘zandkoliek’ kan met zekerheid worden gesteld op een röntgenfoto.
Behandelen van zandkoliek
Als je paard koliek ten gevolge van zand heeft is het zaak dat dit wordt afgevoerd. Dat lukt vaak niet in één keer maar hier gaat een periode van behandeling overheen. Een operatie is soms nodig, maar lang niet altijd. De dierenarts kan paraffine toedienen wat een laxerende werking heeft. Het voordeel van paraffine is dat het niet wordt opgenomen door het lichaam. Vervolgens geef je het paard een kuur van minimaal een week met fijn gemalen psylliumzaadjes (ook wel vlozaad genoemd). Als deze vezels in aanraking komen met vocht ontstaat een gelachtige substantie die het zand in de darmen afvoert. Farnam levert deze 100% natuurlijke psylliumzaadjes onder de naam SandClear.
Zandkoliek voorkomen
Zorg ervoor dat je zand- en stofvrij hooi voert. Is je hooi toch wat stoffig, dompel het dan onder in water voordat je het voert.
Voer je je paard buiten? Leg het voer dan niet op het zand maar verstrek het via een bestraat gedeelte van de paddock/wei. Is dat er niet? Geef dan het hooi in een bak of een grote teil.
Zet je paard niet te lang in een schrale weide of zanderige paddock. Uit verveling gaan paarden alle eetbare sprietjes opzoeken en op deze manier krijgen ze veel zand binnen.
Heeft jouw paard de vervelende gewoonte om zand op te likken? Soms gaan paarden zand likken door een tekort aan mineralen, je kunt dan een supplement geven zoals Foran Equine Chevinal.
Geef één week per maand een kuur SandClear. Herhaal de kuur elke maand om zand in de darmen te voorkomen.
Vermoed je dat je paard teveel zand binnenkrijgt? Controleer dit dan met de mesttest. Doe wat mestballen in een plastic zak met water. Kneed de mest los en hang de zak op met 1 punt naar beneden. Laat dit een paar uur hangen en controleer dan hoeveel zand er in de punt van de zak zit. Als er geen zand in zit is dit nog geen teken dat het paard geen zand in zijn darmen heeft. Geef je paard een week SandClear en doe de mesttest dan nog een keer. Vaak komt er dan toch wat zand mee naar buiten.
Meer weten?
Heb je nog vragen of ben je op zoek naar specifiek advies voor jouw paard? Daarvoor kun je altijd bij Mirjam Horse Products terecht. Neem contact op via onze klantenservice, stuur een mail naar [email protected] of bereik ons via social media. Wij adviseren je graag!
Reacties
Wees de eerste om te reageren...